Damir Vrdoljak Mandeta - Ivica Šurjak

splitski umjetnik, PUTOPISAC, NOVINAR, jedriličar

Ivica Šurjak

Šarmer s pokrićem

Nekoć jedno od najboljih nogometnih lijevih krila svijeta, hajdukova legenda Ivica Šurjak, danas na funkciju

glavnog menagera Hajduka, veliki je ljubitelj brodova i mora koji je tek nakon duge nogometne odiseje po svijetu ( PSG, Udinesse, Zaragoza, Leisers L.A. ), te brojnih (54) reprezentativnih nastupa, danas omogućio sebi češće susrete s morem.
Svakako se sjećate ranih druženja s morem?
Kao malo dijete svakodnevno sam s ocem odlazio na ribe, njegovom lijepom drvenom gajetom. Upijao sam svaki njegov pokret i memorirao razmišljanja o moru. Živjeli smo nedaleko od lučice u Spinutu, tako da sam s klapom ( Edo, Marinko, Gojo, Kuci, braća Pilić) i očevim brodom, predodređen za tu marinu. Kasnije, kada sam počeo igrati za prvu momčad, nisam imao vremena kao moji prijatelji toliko se posvetiti moru, ali znam da sam svaki slobodan trenutak proboravio igrajući na karte ili kupajući se u lučici, za mene tada najljepšoj plaži. Moj otac iako u poznim godinama i danas posjeduje brod, te svakodnevno posjećuje tu istu marinu.
Koji je bio vaš prvi brod?
Najprije sam kupio maleni gliser, a kasnije sam posjedovao nekoliko jedrilica koje su bile u čarterskoj floti, pa sam svakog vikenda boravio na jednu od tih jedrilica. Tako sam i zavolio jedrenje. Vjerovao sam da je to lagan sport, međutim kako sam ga upoznavao, shvatio sam da je itekako zahtijevan, pa i naporan, ali i fantastičan oblik relaksacije. Za mene je tada to bio idealan odmor, jer vremenski nisam bio ograničen. Satima bih znao jedriti, ponekad promrzao i sav mokar, ali zadovoljan i sretan. Danas je, nažalost situacija drugačija, zbog posla kojim se bavim mogu na more samo na par sati i neminovno je da u toj situaciji više odgovara neki brzi gliser. Posjedujem, stoga, trinaest metara dug SEA RAY, star 16 godina, odlično očuvan i idealan za odlazak na odmor vikendom.
Koja vam je omiljena morska destinacija?
Krknjaši, Bol, Paklenjaci….
Biste li mogli biti svjetioničar?
Teško sebe mogu zamisliti u takvom poslu.
Koja vam je najdraža plaža u Splitu?
Doba moje mladosti je prošlo, a s njom i vrijeme kad su neke gradske plaže bile silno popularne. Danas nisu više… cijeli se Spinut izmijenio, mnogo toga je izgrađeno.
Što za Vas znači idealan morski odmor?
U krugu najbližih, u uvali gdje nema puno svijeta i gdje se može osjetiti kretanje mora i vjetra…te dočekati zoru i jutarnju bonacu bez glasova.
Bojite li se teškog mora, vjetra i nevere?
Respektiram more, pogotovo kad se otisnem daleko od kraja. Strah je uvijek dobrodošao, naravno ako je umjeren. Vremensku prognozu uvijek pratim, a držim se i očeve devize da je bolje guštat nego patit .
Volite li ribolov?
Išao sam u ribolov s ocem, u mladosti, ,a danas odlazim s dragim prijateljima… Glujom, Đonijem, Buklom…. Baš smo nekidan bili na Palagruži, bacili smo mreže i mogu se pohvaliti da je ulov bio vrlo dobar. Kako je Bukle dobar kuhar, a i pjevač, možete pretpostaviti da je druženje bilo fenomenalno.
A trofeji?
 Veliki bokuni su namijenjeni mojim prijateljima, a ja sam zadovoljan ako se poneki fratar nađe na mojoj udici.
Tko kužinaje kad ste na moru?
Samo supruga, dok ljetnu salatu isključivo ja pripravljam.
Peškarija?
Nažalost to nije moj đir, tako da tu radost nisam osjetio. Možda po stare dane krenem očevim stopama.
Koju ribu najviše volite?
Obožavam šampjera lešo te škarpinu na brudet.
Romantika na moru?
Jedrenje, obiteljsko okruženje, tišina, mir, lipa vala… sve ono što mi nedostaje tijekom godine.
Kako sebe vidite kao penšjunata?
Kako posjedujem kuću uz more, na Ćiovu, tu se i vidim, uz kaić i miran život sa suprugom . Naravno, ako bog da i unučadi, pa da ih učim onim vrednotama koje je mene učio moj otac.

Rujan, 2007.