Damir Vrdoljak Mandeta - Mateusz Kusznierewicz

splitski umjetnik, PUTOPISAC, NOVINAR, jedriličar

Mateusz Kusznierewicz

Fantazista iz Varšave

Ako jedra treba i mora se usidriti, onda je najbolje da to bude ovdje u Splitu. Ne kao sidrište za kroćenje vjetra

, već da bi se upoznalo s Dioklecijanovom palačom i njegovom sedamnaest stoljetnom poviješću. I upravo tu smo susreli Mateusz Kusznierewicza, jednog od najvećih finista svih vremena,/ olimpijsko zlato i bronca, dvostruki prvak svijeta, trostruki vicešampion svijeta, dvostruki evropski prvak/, te prvak svijeta u klasi star zajedno sa Dominikom Zyckim, u priči da je život bonaca i kad nije.
Ovo je Vaš drugi posjet Splitu…
Prvi put sam bio 1997 god. na E P u finnu, samo godinu nakon što sam osvojio olimpijsko zlato u Atlanti. Klub se nije puno promijenio, a grad mi se jako svidio. Nemam puno vremena za razgledavanje, ali stara jezgra izgleda fascinantno, sviđa mi se riva koja je modernizirana. Ovdje sam samo tjedan dana i sa djevojkom sam iznajmio apartman u centru, upravo da se malo bolje upoznam sa gradom koji me je očarao.
Kako vam se svidjela hrana?
Uživali smo u svemu što smo jeli , imate prekrasne restorane, riba je jako dobra. To je ono najljepše što more donosi i jako ste sretni što ste blizu mora. Ja živim u centru Poljske i možemo jesti ribu, ali ona nije tako ukusna kao ova vaša.
Vaši počeci i zašto u finnu?
Počeo sam sa devet godina u optimistu, nastavio u dingiju, 1992godine postao sam evropski prvak i viceprvak svijeta u toj klasi. Tada me Poljska jedriličarska asocijacija pozvala da jedrim u olimpijskoj klasi finn. Moj današnji flokista Dominik i ja, zajedno smo krenuli u avanturu zvanoj finn, trenirali, odlazili na regate. Eto, sada smo i u posadi star zajedno. 1992godine sam odlučio pokušati kvalificirati se na O. I . 1996 u Atlanti . Imao sam četiri godine za pripremiti se. Uspio sam osvojiti zlato, tada nisam pomišljao na odlazak, već sam sebi postavio zadatak za iduću olimpijadu. Osvojiti medalju i potražiti sreću u drugoj klasi . Ali, osvojio sam četvrto mjesto s kojim moje ambicije nisu bile zadovoljene, i zadao sebi cilj za još jednu olimpijadu na kojoj sam osvojio broncu. To je bila moja zadnja regata u finnu.Ta avantura zvana finn, došla je do svog kraja, tražio sam novi izazov i razmišljao o nečem drugačijem. Dilema je bila Amerika“s Cup ili novi olimpijski ciklus, u nekoj novoj klasi. Odlučio sam se ipak za olimpijadu, jer mi je zanimljivije i zabavnije. Pola godine radio sam na pripremi za moju kampanju, a 1. 5. 2005godine sam sa Dominikom imao prvi trening na Gardi, sa novim trenerom Andy Zawiejom.
Ta zadnja regata u finnu na O. I . bila je i okršaj za medalju između vas i Karla Kureta. Vaše impresije danas!
Olimpijske igre su nešto posebno, tamo dođu najbolji. Mnogo je pritisaka i tenzija a ta „vruća „ regata traje i nikad kraja. Mnogo toga se odvija u glavi, i ako ona nije čista i nema koncentracije, uzalud pusti sati treniranja. Odlično se sjećam te zadnje regate, osim nas u igri za medalju je bio i Grk. Utrka je bila na rasporedu u 13 h, dugo smo čekali da nas pozovu na more. Osjećao sam se odlično, bio sam fokusiran na regatu i na ono što moram napraviti da dobro odjedrim . Startao sam odlično, cijelo vrijeme kontrolirao Karla i uz malo sreće i dobro jedrenje, došao sam do svoga cilja - medalje. Ali moram napomenuti da je to samo igra u kojoj uživam. Naravno, bilo mi je žao Karla koji je moj dobar prijatelj, znam da je žarko želio tu medalju i kada je završila regata, digao sam se na noge i zapljeskao mu.
U Pekingu nova medalja?
Dati ću vam odgovor 21. 8. Znam da smo dobro pripremljeni, već smo pokazali da znamo i možemo pobjeđivati. U sportu, a posebno u jedrenju ishod se ne može planirati. Mnoge stvari utječu na rezultat, ne samo oprema, već strategija, a i sami protivnici. U Pekingu nas očekuje lagan vjetar, ludi uvjeti. Nikada se nije u povijesti desilo da toliko šampiona jedri u jednoj klasi. Razina jedrenja danas je jako visoka, kao nikada do sada, i u meni je već sada adrenalin do neba. Mogu iskreno kazati da zadovoljstvo koje pruža ovaj sport, ova klasa i ovi jedriličari se ne mogu opisati. U takvoj konkurenciji biti će jako teško završiti kao pobjednik, ali zato jedrim.
Što poslije Pekinga?
Biti ću jako umoran, preveliko je uzbuđenje i potrebno mi je nekih mjesec dana da dođem k sebi. Dosta sam razmišljao o svojoj budućnosti . Sa svojim flokistom Dominikom se odlično slažem, uspostavili smo jednu harmoniju i mislim da ću nastaviti i nakon olimpijade jedriti u staru.
Ne zanima Vas America“s Cup?
Imao sam ponuda i moja odluka da nastavim jedriti u olimpijskoj klasi je bila najbolja odluka u tom trenutku. Htio sam novi izazov, konzultirao sam se sa mnogim ljudima, koji su mi govorili različite stvari. Mi Poljaci nemamo povijest klase star…zadnji tim koji je jedrio u staru zbio se prije 25 godina. Danas zahvaljujući mojoj odluci, već ima 5 timova koji jedre.
Jedrenje u finnu i staru, u čemu je razlika?
Jako je slično kada jedriš, ali svaki brod je drugačiji. U početku se nisam snalazio, bilo mi je teško razumjeti sve te novosti. Svaki dan sam nešto novo naučio i još uvijek učim. Mislim da je s jedriličarskog aspekta, star puno teži od finna, kompliciraniji jer ima dva jedra, pa dva jedriličara ….razlika je i u pripremi broda. Prva godina mog jedrenja u staru je bila jako teška, druga malkice lakša. Danas možemo jedriti i dosta toga razumijem, optimalno razmišljajući možemo jako dobro pripremiti brod. Mi smo jedna od najmlađih posada, neki jedre 20-tak godina u toj klasi. Učimo uz fantastičnog trenera koji se dokazao radeći za Amerikance, Španjolce, Nijemce …
Koliko trenirate u Poljskoj?
Kući imamo mnoga jezera, Baltičko more, ali od listopada do travnja se ne može jedriti, jer je hladno i opasno. Često odlazim u Italiju, Španjolsku, Portugal, Ameriku, na trening sa sparing partnerima. Mnogo jedriličara iz Poljske dolazi ovdje u Split na trening, možda i ja dođem. Vi ste sretni, ne znate što sve ovdje imate. Ovakvi uvjeti za jedrenje i samo življenje u prelijepom gradu … zato uživajte u ovim ljepotama.
O hrvatskim jedriličarima…
Vrlo su talentirani, pratim karijeru mladog Fantele, laseraš Arapov mi je sada konkurencija, Karlo mi je godinama bio konkurent, u finnu je mladi Kljaković. Imate fantastične uvjete i to morate znati iskoristiti.

Lipanj, 2008.