Damir Vrdoljak Mandeta - Niko Kovač

splitski umjetnik, PUTOPISAC, NOVINAR, jedriličar

Niko Kovač

Hrvatska će biti ponosna

Nekadašnji kapetan i sadašnji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije vjeruje da je snaga naših nogometaša

u zajedništvu i patriotizmu, a od njih u Brazilu očekuje da daju sve od sebe, ali i da uživaju u igri.
Niko Kovač, rođeni Berlinčanin svoju je nogometnu karijeru izgradio u Bundesligi, najprije kao igrač Herthe, zatim u Bayer iz Leverkusena, HSV-a, Bayerna, i na kraju  Red Bulla iz Salzburga, gdje je 2009. godine s navršenih 37 godina i završio nogometnu karijeru. Za reprezentaciju Hrvatske je od 1996.-2009. godine odigrao 65 utakmica. Prvi trenerski posao odradio je kao trener juniora Red Bulla, da bi 2013. godine preuzeo vođenje Hrvatske nogometne reprezentacije do 21. godine. Nakon odlaska Igora Štimca postao je novi izbornik A reprezentacije i pod njegovim vodstvom u dvije utakmice doigravanja Hrvatska je izborila odlazak na SP u Brazilu.
Zašto trener?
Kada se cijeli život bavite nogometom, nije lako odvojiti se u potpunosti od nogometa, pa sam razmišljao o različitim opcijama. Dobio sam poziv i priliku s drugom momčadi Red Bulla, privukao me taj trenerski poziv, a kroz rad u Red Bullu i školovanje na Nogometnoj akademiji HNS-a, shvatio sam da je to ono što želim raditi nakon igračke karijere.
Što ste donijeli 'u dotu' ovoj reprezentaciji?
Ne bih govorio o sebi, ali zna se koje vrijednosti zastupam i na travnjaku i izvan njega.
Koje su odlike Vatrenih?
Naša reprezentacija bez daljnjega u svojim redovima ima visokih nogometnih i ljudskih vrijednosti. Ono što nam godinama donosi odlične rezultate, jest ponos i patriotizam s kojim igramo za reprezentaciju. Velika je privilegija obući hrvatski dres, s tim u skladu ponaša se svaki reprezentativac. Iz toga se rađa snažno zajedništvo koje je velika snaga Hrvatske.
Koji su dometi ove reprezentacije?
Od svoje momčadi želim da u Brazilu uživa u svom nogometu, da momci daju sve od sebe tijekom priprema i na utakmicama. Sa stručnim stožerom maksimalno ćemo pripremiti momčad za utakmice i ako se svi ti elementi poslože, možemo s optimizmom ući u svaku utakmicu. Ne bih govorio o dometima jer znate koliko je tanka granica između pobjede i poraza na takvim natjecanjima, ali želimo učiniti Hrvatsku ponosnom na naš nastup.
Koliki je nedostatak igrati u Brazilu na velikoj nadmorskoj visini, velikoj vlazi i temperaturi?
Sigurno da je hendikep onim reprezentacijama koje nisu navikle na takve uvjete, a to svakako vrijedi za europske zemlje. Otežavajuća je okolnost i što u skupini imamo reprezentacije koje su bolje pripremljene za takve uvjete. Najveći problem je vlaga jer je te uvjete gotovo nemoguće simulirati, no tijekom priprema učinit ćemo sve što struka i znanost savjetuju kako bismo igrače pripremili na uvjete koji ih čekaju. Na kraju dana, uvjeti su isti za obje reprezentacije koje istrče na teren.
Mlad ste trener, tko Vam je uzor i zašto?
Ne mogu reći da imam jedan uzor, ali imao sam sreću tijekom igračke karijere učiti od brojnih velikih trenera poput Hitzfelda ili Trapattonija. Od svakog trenera može se uzeti i nešto dobro što želite primijeniti, kao i nešto loše što želite izbjeći. Nemoguće je kopirati jednu osobu, imam svoj trenerski put u koji vjerujem.
Mjesec dana će momčad biti zajedno, kako namjeravate ukladiti nogometne veličine, koji su to ustupci, pažnja ili dozvole koje su im ponekad potrebne?
Imam i više nego dovoljno igračkog iskustva da znam prepoznati i osjetiti kada igračima treba olakšati ritam. Svaki hrvatski izbornik, pa tako i ja, ima jednu veliku prednost - naši dečki uistinu vole provoditi vrijeme zajedno, vesele se reprezentativnim okupljanjima čak i kada su ovako dugačka, znaju skupa provoditi vrijeme. Mislim da je Svjetsko prvenstvo, i to još u Brazilu, samo po sebi dovoljan motiv da u svakom smislu budu predani zajedničkom cilju bez obzira na dugu odvojenost od doma. Imamo odličan kamp u Brazilu i momci će imati dovoljno načina za provođenje slobodnog vremena da im ne bude dosadno ili naporno.
Tko je Vaš favorit na SP?
Brazil je na svom terenu sigurno favorit broj jedan, bez obzira na to što domaćinstvo sa sobom nosi veliki pritisak. Imaju sjajnu reprezentaciju, imat će nevjerojatnu potporu s tribina u svakoj utakmici, vodi ih iskusan i uspješan trener, a nikada na američkom tlu nije slavila europska reprezentacija što nije slučajno. No, sigurno je kako Španjolci, Argentinci i Nijemci, možda i još poneka reprezentacija, imaju dovoljno kvalitetne reprezentacije za osvajanje SP-a.
Od kojeg igrača očekujete da će napraviti 'bum'?
Vjerujem da samo kolektiv može izbaciti dobrog pojedinca i zato ne bih sada govorio o pojedincima. Ako će Hrvatska biti prava, ako ćemo igrati kao kolektiv u kojem se svi brane, svi napadaju i svi ginu za suigrača, onda će lako isplivati neki pojedinac. Zna se tko su nositelji kvalitete u Hrvatskoj, zna se na koje mlade igrače računamo, zna se koliko mogu i naši iskusniji igrači. Tko će zabijati golove ili dobivati titule igrača utakmice nije važno ako je rezultat takve igre uspjeh Hrvatske.
Što bi poručili mladima?
Znate da sam odrastao u Njemačkoj i da vjerujem u onu 'Red, rad i disciplina'. Ništa u životu nisam postigao bez mukotrpnog rada  i mladima mogu poručiti samo da vjeruju u sebe i da uvijek daju sve od sebe. To može zvučati kao floskula, ali vjerujte mi, svaki veliki i uspješan igrač, od Cristiana Ronalda do Luke Modrića, uspio je ne samo jer im je Bog podario talent, nego zato što su trenirali i radili više od drugih.